Kortere termijn voor btw-teruggaaf op zonnepanelen

Er worden steeds meer zonnepanelen geplaatst. Veel particulieren worden over de streep getrokken met het voordeel dat zij de btw op de aangeschafte zonnepanelen bij de Belastingdienst kunnen terugvragen. De termijn waarbinnen deze teruggevraagd moet worden is met ingang van 2019 verkort tot zes maanden na de aanschaf.

De termijn waarbinnen de btw op zonnepanelen moet worden teruggevraagd heeft de afgelopen jaren nogal wat discussie opgeleverd. Sinds een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 kon de btw teruggevraagd worden. Volgens de staatssecretaris kon dat echter alleen als zonnepanelen na deze datum waren aangeschaft en het verzoek om teruggave binnen vijf jaar na de aanschaf werd gedaan. Vervolgens besliste de Hoge Raad op 15 december 2017 dat een verzoek om teruggave niet aan tijd was gebonden. Daardoor konden particulieren die een aanschaf hadden gedaan voor 20 juni 2013 toch nog de btw terugvragen. Dat is dan ook nog massaal gebeurd in 2018. Daarmee is voor alle oude situaties verzekerd dat de btw terugkomt.

De termijn voor het terugvragen van omzetbelasting is nu alsnog verkort tot zes maanden. Daarom moet een particulier met ingang van 1 januari 2019 binnen zes maanden de Belastingdienst berichten dat hij zonnepanelen heeft aangeschaft en dat hij de betaalde btw wil terugkrijgen. Gelukkig zullen de meeste installatiebedrijven de particulieren hierbij behulpzaam zijn. 

Terug naar overzicht