Zonnepaneelzaken

Vanaf 2023 betaal je geen btw meer bij de aankoop en installatie van zonnepanelen op of bij jouw woning. Maar kocht je de zonnepanelen in 2022, dan betaalde je nog wel btw. Die btw op de aanschafprijs van de panelen en op de installatiekosten kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Doe dit wel op tijd. Je moet de teruggaaf namelijk aanvragen binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin je de panelen hebt gekocht, dus vóór 1 juli 2023.

Uitbreiding toepassingsbereik forfait
Als zonnepaneelhouder ben je voor de levering van elektriciteit ook na 31 december 2022 nog steeds btw-ondernemer. Je moet in beginsel btw afdragen over de vergoeding die je ontvangt voor het terugleveren van elektriciteit aan je energieleverancier. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen echter bij de aanschaf van zonnepanelen kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Heb je  een jaaromzet van de zonnepanelen van maximaal € 1.800? Dan hoef je je niet aan te melden als btw-ondernemer. Je maakt dan automatisch gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR).

Maak je geen gebruik van de KOR? In dat geval moet je periodiek btw-aangiften indienen en de verschuldigde btw afdragen. Tot voor kort kon je daarbij gebruikmaken van een forfait, mits het totale opwekvermogen van jouw zonnepanelen onder de 10.000 Wattpiek bleef. Daarboven moest je de verschuldigde btw zelf berekenen. Sinds 24 februari jl. is het toepassingsbereik van het forfait  uitgebreid naar een opwekvermogen van maximaal 15.000 Wattpiek.

Tip
Sinds 24 februari 2023 kunnen ook ondernemers (bijvoorbeeld zzp’ers) met zonnepanelen op of bij hun woning gebruikmaken van het forfait. Ben je ondernemer? Dan hoef je de verschuldigde btw voor het terugleveren van elektriciteit dus ook niet meer zelf te berekenen, mits het totale opwekvermogen van je panelen maximaal 15.000 Wattpiek is.

Terug naar overzicht