Btw over vergoeding voor wegwerpplastic

Maak je in je onderneming gebruik van (deels) plastic wegwerpbekers en/of -bakjes? Dan moet je daarvoor sinds 1 juli 2023 een vergoeding vragen van je klanten. Je bepaalt die vergoeding in beginsel zelf, maar de overheid heeft wel een richtlijn gegeven. Die komt neer op € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes) en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groenten, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus. Deze vergoedingen vermeld je afzonderlijk op de kassabon.

Je moet over deze vergoedingen ook btw berekenen. Je hanteert hiervoor het btw-tarief van het product dat in het wegwerpplastic zit. Over de vergoeding van een plastic beker met koffie of frisdrank breng je dus 9% btw in rekening, maar over de vergoeding voor een wegwerpbeker met bier of wijn, reken je weer 21% btw. De vergoeding voor een plastic bakje friet of frikandel is weer belast met 9% btw.

Tip
Richt je administratie zo in dat je in kaart hebt welke vergoeding voor welke wegwerpverpakking geldt en vermeld het bijbehorende btw-tarief dat daarop van toepassing is.

Terug naar overzicht