VAR nog te gebruiken tot 1 april 2016

Eind 2014 werd bekendgemaakt dat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) zou worden afgeschaft en vervangen.

Het ministerie van Financiën had daarvoor de BGL (Beschik king geen loonhef ng) in gedachten. Ter overbrugging kon een eerder afgegeven VAR ook nog in 2015 worden gebruikt, mits de aard van de werkzaamheden geen wijziging onderging.

De BGL heeft het niet gered vanwege veel kritiek vanuit de praktijk. Daarom is medio 2015 een nieuw wetsvoorstel uitgebracht namelijk het wetsvoorstel DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Dat wetsvoorstel ligt nog bij de Eerste Kamer. Onder de DBA kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer hun contractuele afspraken vooraf laten toetsen door de Belastingdienst.

Als de Belastingdienst oordeelt dat er geen dienstbetrekking is, dan hoeft geen loonhef ng te worden ingehouden. Als er wordt geoordeeld dat er wél sprake is van een ( ctieve) dienstbetrekking dan moet wél loonhef ng worden ingehouden. U bent overigens niet verplicht om een overeenkomst vooraf te laten toetsen. Als duidelijk is dat er sprake is van de inhuur van een zelfstandige professional, dan hoeft geen toetsing plaats te vinden.

Op de website van de Belastingdienst zijn goedgekeurde modelovereenkomsten gepubliceerd, welke zijn opgesteld in samenspraak met brancheorganisaties of belangenverenigingen. Gebruikt u deze modelovereenkomsten en wordt gewerkt volgens de afspraken hierin, dan bestaat er geen verplichting om loonhef ng in te houden.

Let op

Bij gebruik van deze modelovereenkomsten mogen geen inhoudelijke wijzigingen worden aangebracht.

Tip

Omdat het wetsvoorstel een invoeringsdatum kent van 1 april 2016 blijft een al afgegeven VAR tot die datum geldig. Opdrachtnemers die geen VAR voor 2014 of 2015 hebben, kunnen voor de eerste drie maanden van 2016 alsnog een VAR aanvragen.

Terug naar overzicht