Restschuld eigen woning wordt duurder

Een restschuld bij verkoop van een eigen woning na 2017 wordt waarschijnlijk duurder. De rente over een eventuele restschuld is dan niet langer aftrekbaar.

 

De restschuldregeling is in 2012 ingevoerd om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Blijft bij verkoop van een eigen woning uiterlijk op 31 december 2017 een restschuld over, dan is de rente over die restschuld nog 15 jaar na verkoop aftrekbaar. De staatssecretaris wil de restschuldregeling niet verlengen voor verkopen na 2017. Het aantal verkooptransacties is gestegen. De huizenprijzen stijgen, waardoor het aantal onderwaterhypotheken daalt. Bovendien neemt dat aantal ook af door andere woningmaatregelen, zoals sinds 2013 de aflossingseis voor nieuwe eigenwoningschulden.

 

Harmonisatie btw-heffing vouchers vanaf 2019 

Met ingang van 1 januari 2019 zal de btw-heffing over vouchers binnen de hele Europese Unie op uniforme wijze plaatsvinden. Het begrip voucher wordt in de wet opgenomen en er wordt onderscheid gemaakt in vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik. Bij vouchers voor enkelvoudig gebruik zal btw worden geheven bij uitgifte. Gaat het om vouchers voor meervoudig gebruik, dan zal btw worden geheven bij afname van de goederen of diensten die met de voucher zijn aangeschaft. De wetswijziging heeft ook gevolgen voor het Besluit telefoonkaarten, het Besluit Cadeaubonnen en het Besluit zegels en waardebonnen. Heeft u hiermee te maken, neem dan contact op met uw RB-adviseur.

 

Terug naar overzicht